Selskabet for Oslo Byes Vel får Skadevernprisen for 2020

Stiftelsen UNI ved styreleder Else Haugland har delt ut stiftelsens høyeste utmerkelse Skadevernprisen for 2020 til Selskabet for Oslo Byes Vel ved generalsekretær Ole Rikard Høisæther. Styremedlem Oddbjørn Sørmoen begrunnet i sin tale prisen med den ekstraordinære innsatsen selskapet har lagt for dagen for å stoppe det kommersielle salget av den gamle Krigsskolen. Etableringen av Stiftelsen Den Gamle Krigsskole og mobiliseringen av et bredt politisk engasjement førte høsten 2020 til at salget ble stoppet.

Skadevernprisen 2020 består av et diplom og en sjekk på kr. 500.000,-.  Under seremonien i Oslo idag var det en stolt generalsekretær som tok imot sjekk og diplom!

På bildet fra venstre: generalsekretær i Selskabet for Oslo Byes Vel, Ole Rikard Høisæther, styreleder i Stiftelsen UNI, Else Haugland og styremedlem i Stiftelsen UNI, Oddbjørn Sørmoen. Foto: Des Rosiers/Oslo Byes Vel

Stiftelsen UNIs skadevernspris for 2020 tildeles Oslo Byes Vel.

Les begrunnelsen under. Av styremedlem Oddbjørn Sørmoen.

Selskapet Oslo Byes Vel er en uavhengig medlemsorganisasjon med hovedfokus på byutvikling, bykultur og medvirkning, stiftet i 1811.

Initiativtaker og første formann var Niels Wulfsberg (1775 -1852), som også var Morgenbladets grunnlegger. Den første store saken selskapet engasjerte seg i var opprettelsen av et norsk universitet, lagt til Christiania. 

Utover 1800-tallet var Christiania Byes Vel, som det den gang het, en toneangivende aktør i byens velferd og utvikling.

Særlig oppmerksomhet ble viet parker og beplantninger. Langs flere av byens innfartsveier ble det plantet alleer som fortsatt eksisterer. St Hanshaugen er blant de parker som ble beplantet av selskapet, som også var byens parkvesen inntil det kommunale parkvesen ble opprettet i 1916.

Selskapet anla badeanlegg og badehus, bla. langs Akershusstranda. Det grunnla også byens første «børneasyl» i 1836, som var en forløper til vår tids barnehager. 

Henrik Wergeland deltok aktivt i virksomheten, og selskapet utga hans folkeopplysningsblad For Arbeiderklassen. I hundre år drev selskapet en meget anerkjent skole for håndverkerlærlinger, den såkalte «Søndagsskolen».

Helt siden 1915 har stiftelsen gitt ut tidsskriftet St. Hallvard, som ble, og fremdeles er, en kilde til kunnskap og glede for alle engasjerte by-entusiaster. 

Oslo Byes Vel har arbeidet med en rekke saker også i senere år bl.a. historie- og kulturformidling, og byutvikling. 

Selskapet bidro til restaureringen av Garnisonssykehuset. I forbindelse med selskapets 150 års jubileum i 1961 ble Månedens Skulptur lansert og gjenoppbyggingen av Biskop Nikolas kapell i Oslo Ladegård fullført. Flere velkjente skulpturer i Oslo er reist og gitt til byen. 

Oslo Byes Vel spilte en sentral rolle i kampen for bevaring av Empirekvartalet og gjenreisningen av Militærhospitalet, hvor de lenge hadde sitt kontor.

Oslo Byes Vel har spilt en sentral rolle i forbindelse med bevaring og tilpasset ny bebyggelse på Sagene. Bevaringen av Schafteløkken og Studenterlunden, og mostand mot høyhus i Karl Johans-kvartalet er andre eksempler på saker hvor Oslo Byes Vel har engasjert seg.

I 1982 fikk selskapet «Oslo bys kunstnerpris». Oslo Byes Vel var også medutgiver av Oslo Byleksikon i bokform og er nå utgiver av nettversjonen. 

Fra 1990 har foreningen hatt et program for kulturhistorisk skilting i Oslo. Det er nå satt opp rundt 450 blå skilt i byen. Skiltene synliggjøre historiene der det skjedde, forteller om en betydningsfull person, en historisk begivenhet eller objektets alder. Oslo Byes Vel lager nå kulturhistoriske skilt for hele landet.

Nyheten i 2018 om at Forsvarsdepartementet skulle legge Den Gamle Krigsskolen i Tollbugaten 10 i Oslo ut for salg, lamslo osloborger og samfunnsorienterte over hele landet. 

Dette christianiapaleet har sine røtter tilbake til kvadraturens første tid på 1620-tallet, og har hatt flere funksjoner opp gjennom historien. På 1700-tallet ble den bygget om til rokokkopalasset vi kjenner i dag. 

Paleet ble i 1802 Krigsskolen, og ble dermed sentralt i utdanningen av norske offiserer under napoleonskrigene og senere gjennom svært mange år. Frem til 2019 var dette representasjonslokaler for Forsvaret. 

Meldingen om at forsvaret og staten ville selge unna en slik nasjonal kulturskatt fikk mange til å reagere. Men Oslo Byes Vel tok affære og gikk i spissen for å opprette Stiftelsen Den Gamle Krigsskolen, for å hindre at dette offentlige bygget skulle privatiseres. I fjor høst ble kampen hedret med seier og eiendommen ble overdratt til stiftelsen.

Intensjonen er å istandsette og drive Den Gamle Krigsskolen videre, slik at eiendommen fortsetter å være en kulturbærer som kommer offentligheten til gode i fremtiden.

Det er spesielt denne innsatsen, i tillegg til en utrettelig innsats gjennom to hundre år, som gjør at Stiftelsen UNI bestemte å gi skadevernsprisen for 2020, året da man også markerte 1000 år for fødselen til Oslos skytshelgen, St. Hallvard. 

På vegne av Stiftelsen UNI har jeg fått det ærefulle oppdrag å tildele skadevernsprisen for 2020, på kroner 500.000, -  til Oslo Byes Vel.