Leder St. Hallvard 2/2022

Høyere og høyere!

Plan- og bygningsetaten i Oslo har lagt ut forslag om ny høyhusstrategi til høring (30. mai – 30. august). Strategien er overraskende ekspansiv på to områder.  Det første er åpning for bygninger som kan være høyere enn Norges høyeste hus; Radisson Blu Plaza Hotel med sine 117 meter. Det andre er utvidelse av hvilke områder i byen hvor det kan bygges høyhus. Den nye strategien innebærer at man skal kunne bygge helt opp til 125 meters høyde.

Områdene hvor man nå skal kunne bygge høyhus er Oslo S (Bjørvika, Bispevika og Vaterland), ring 1 mellom Vaterland og Holbergs plass, Lysaker, Skøyen, Majorstuen, Nydalen, Forskningsparken, Bryn, Filipstad, Økern, Storo og Helsfyr. Helt nye områder hvor det åpnes for høyhus er Filipstad og Helsfyr.

Den gjeldende høyhusstrategien har omfattet bygninger på mellom 28 og 42 meter. Med høyder på 125 meter er det en tredobling av gjeldende makshøyde på 42 meter.

Inkluderingen av Filipstad i den nye høyhusstrategien er spesielt overraskende. De fleste har vel fremdeles håp om at det vil bli lavere volumer som skal prege denne nye bydelen, mest av hensyn til dem som skal bo og arbeide der, men også med respekt for dem som bor på den andre siden av togskinnene. Men, som alle vet, det ligger mye ekstra profitt for utbygger i hver eneste etasje man kan få godkjenning for.

Høyhus har alltid vakt debatt i Oslo, og det vil utvilsomt de ekspansive forslagene i denne strategien også gjøre. Oslo Byes Vel har alltid hatt en innebygget skepsis til høyhus som kan fortrenge menneskelig trivsel og velbefinnende basert på skalaer og volumer tilpasset vår by slik den har utviklet seg gjennom de siste hundreårene.

Solen står lavt store deler av året her i landet. Høye hus kaster lengre skygger over byens rom desto høyere de er.

Og det er kanskje flere grunner til at byer som Paris, Roma og Berlin har forbud mot høyhus i sine bykjerner?