Leder St. Hallvard 1. 2021

Historisk sjanse

På strekningen fra sentralstasjonen til Oslo ladegård ligger en ubebygget tomt igjen. Arealet har det anonyme navnet Felt C6, en av mange tomtebetegnelser i Bjørvika fra A i vest til C i øst. C6 ligger på lokket over starten på Follo-banen og grenser til Ladegårdens barokkhage.  

Detaljreguleringen av denne tomten er nå under arbeid, og det foreligger tre utbyggingsforslag fra 1) Oslo S Utvikling AS (OSU) og Hav Eiendom AS (Oslo Havn), 2) Plan- og bygningsetaten (PBE) og 3) Byantikvaren (BYA).

Helt siden 1980-tallet har gode krefter i Oslo arbeidet for å gjenskape og formidle det tidligste Oslo fra 1000-tallet gjennom middelalderen til 1700-tallets ladegård. Middelalder Oslo er ikke bare navnet på en organisasjon, det er blitt et begrep som alle i og utenfor byen idag forholder seg til. Begrepet fantes ikke for 40 år siden. Middelalderen er materialisert gjennom konservering av kirke- og klosterruiner, skilting og gangsoner. Vannspeilet ved Mariakirkens ruiner forteller om Oslos første havn og bryggeområde. 

De to første utbyggingsforslagene representerer i praksis en forlengelse av Barcode-rekka med en brutal bråstopp mot barokkhagen. Begge forslagene umuliggjør for all fremtid utvidelse av middelalderområdet og vannspeilet nord for Bispegata. Alternativ 1) inneholder bygging av 55.600 kvadratmeter, alternativ 2) 44.325 kvadratmeter. Det er store volumer, og alle vet at hver eneste bygget kvadratmeter gir klingende mynt til utbyggeren. 

Byantikvaren i Oslo taler Roma midt imot, og nedskalerer i sitt forslag volumene til 5.850 kvadratmeter. Til gjengjeld åpnes for å utvide middelalder-parken og forlenge dagens vannspeil nord for Bispegata. Slike tanker ble lansert allerede for 40 år siden i en plansmie for området. 

Det tenkes rekonstruksjon av en middelalder-brygge, oppføring av sjøboder og naust ved det utvidete vannspeilet og en bygård etter modell fra middelalderen lenger inne på området. 

BYA’s forslag representerer en historisk sjanse for byen og for landet som vi aldri får tilbake.  Rekonstruksjonene vil gi en unik sjanse til formidling og opplevelse av vårt middelalder-Oslo, ikke minst til berikelse av barn og unges lek og fritidsformål. 

Noen sier at BYA’s nedskalerte prosjekt er urealistisk. Hvorfor det? Kommunen taper ikke en krone på å vedta det, og byen vil få en ny, utvidet attraksjon for byens borgere og tilreisende som den aldri tidligere har hatt. Oslo bør gripe denne historiske sjansen.

Byantikvarens-felt-C6.jpg