Oslo Byes Vel

View Original

Hva med å lære av historien?

2. mars 1898 sto følgende notis å lese i Aftenposten: ”Krigsskolen. Militærkomitéen indstiller paa at der gives Forsvarsdepartementet Bemyndigelse til paa fordelagtigste Maade at afhænde Krigsskolens nuværende Bygninger og Tomt.”

I april og mai samme år ble likelydende annonse rykket inn i samme avis hvor Krigsskolens eiendommer legges ut for salg ved Advokatene Krog og Schjødt i Grensen 12.  Det var to eiendommer; hjørnetomten mellom Dronningens gate og Tollbugata med bygninger på ”omtrent 1560 kvm” og ”en dermed forbundet ubebygget plads inde i kvartalet” på ”omtrent 1630 kvm”. Tomten ble solgt først, og 11. oktober 1898 melder Aftenposten i forbindelse med Statsbudsjettet for 1899: ”Det oplyses, at den til Krigsskolens hørende indre Tomt midt i Kvartalet allerede er solgt for 200,000 Kr., og nyt Lokale er leiet i Giertsens skole fra August 1899.” Krigsskolen skulle flytte. Murmester Hansen kjøpte den andre delen av eiendommen, som han fikk skjøte på 18. januar 1901. Protestene mot dette salget var imidlertid kraftige, angivelig også fra etterkommerne etter Bernt Anker, som gjennom sitt gavebrev fra 13. november 1802 til generalmajor Haxthausen ga hele eiendommen til Krigsskolen.  Arkitekt Holger Sinding-Larsen, som ledet restaureringen av Akershus festning, mente Staten ikke hadde lov til å selge, så lenge gavebrevet var stilet til Krigsskolen. Det endte med at Stortinget måtte omgjøre salget, og 4. august 1902 ble nytt skjøte utstedt til Staten og Forsvarsdepartementet. 

 

Sommeren 2018 blir det kunngjort at Forsvaret har til hensikt å selge Krigsskolen. Igjen, nøyaktig 120 år siden forrige gang. Oslo Byes Vel foreslår istedenfor at Forsvaret og/eller andre offentlige instanser og eventuelt private etablerer en stiftelse for å istandsette og drive Den Gamle Krigsskolen videre. Eiendommen er en kulturbærer som peker tilbake på norsk embetsmanns- og militærhistorie gjennom 400 år.