Back to All Events

FULLTEGNET! Studietur til Istanbul


Arrangementet er nå fulltegnet!


Studietur til Istanbul

Etter to års pålagt pause er vi nå tilbake med våre studieturer. I 2023 går turen til metropolen Istanbul, byen som binder to kontinenter sammen og som kanskje er verdens mest eksotiske by. Her møter vi kulturer fra Europa, Sentral-Asia og Midtøsten, mens historiske minnesmerker fra grekere, romere, bysantinere og osmanere avsløres nærmest på hvert gatehjørne.

Årets tur er lengre enn tidligere år, dette har med avstand til, og størrelse på reisemålet å gjøre. Du vil se at programmet til tider er kompakt med lange dager hvor det også er lagt opp til at man kommer seg fram til fots mer enn vi har gjort tidligere år. Dette er gjort av både nødvendige og praktiske årsaker, samt for å få så mye ut av tiden som mulig. Når dette er sagt så kan vi også legge til at vi har vel aldri hatt et så spennende og omfattende program noen gang – det er bare til å glede seg!

Hagia Sofia. Foto: Brian Snelson (CC BY 2.0)

Reiseplan

Dag 1, lørdag 22. april: Oslo - Istanbul

11:40: Avreise Gardermoen med Turkish Airlines, direktefly til Istanbul.

16:15: Ankomst Istanbul, transport til Piya Sport Hotel, innsjekk.

Middag på hotellet.

                         

Dag 2, søndag 23. april: Historiske Istanbul

Hotellet vårt ligger i kjernen av byens historiske område, mellom de to verdensarvstedene Sultan Ahmet (Hagia Sofia, Hippodromen, Topkapi, Blå moské) og Suleymaniye Moské-komplekset. Dette er et perfekt utgangspunkt for en guidet vandring gjennom århundrer med gresk, romersk, bysantinsk og osmansk historie og monumenter.

Det blir besøk til området hvor keiser Constantins Hippodrom lå, til Hagia Sofia, reist som kirke i 532–537 og som siden har vært både moské, museum og nå moské igjen. Bygget er kjent for sin unike byggeteknikk og utsøkte Mariamosaikker. Fra det travle gatenivået forflytter vi oss under jorden for å oppleve den 1400 år gamle Basilikasisternen som skulle sikre vannforsyningen på halvøya. Etter lunsj besøker vi Suleymaniye Moské-komplekset og området rundt. Moskéen er en av byens største og mest iøynefallende moské bygget av den anerkjent osmanske arkitekten Sinan i 1550.

NB: På grunn av trafikale restriksjoner i dette området vil denne dagen foregå til fots, evt. tar vi trikken hvor det er praktisk. Norsktalende guide.

Middag på egen hånd.

Suleymaniye-moskeen. Foto: Burget Behr

Yerabatan-sisternene. Foto: Dennis Jarvis (CC BY-SA 2.0)

Dag 3, mandag 24. april: Utfordrende byutvikling og kulturarv i fare

Istanbul, som ble grunnlagt av grekerne for vel 2700 år siden, har i dag et sted mellom 16 og 20 millioner innbyggere. Byen brer seg utover og det mangler ikke på utfordringer når byplanleggere skal planlegge en fremtid som både ivaretar kulturarv og som skaper gode bo- og funksjonelle forhold for innbyggerne og et mangslungent næringsliv.

Bydelen Beyoğlu er én av Istanbuls 39 bydeler og har offisielt en befolkning like stor som Bergen, fordelt på ca. 140 km2. Bydelen var på 1800-tallet og fram til 1920-årene stedet hvor man fant de europeiske ambassader og forretningsdrivende, banker, forretninger, en stor gresk befolkning og mange kulturinstitusjoner. Det ærverdige Pera Palace hotellet som både Agatha Christie og Mustafa Kemal (republikkens grunnlegger) ofte frekventerte, lå her. Etter opprettelsen av den tyrkiske republikk i 1923 forlot mange av ambassadene, de forretningsdrivende og grekerne landet, og bydelen forfalt over årene til det ugjenkjennelige inntil man de siste 10-20 år har satt bydelen på agendaen. I dag er man i gang med en storstilt rehabilitering som på mange måter følger de utviklingsprinsipper som vi kjenner fra vår egen by.

På dagens miniseminar får vi en presentasjon på engelsk av Istanbul Metropolitan Municipality City ​​Planning Department, som forteller om byplanen for denne bydelen og dens kulturarv, og hvilke utfordringer de møter i sitt arbeid.

Etter en tepause fortsetter vi med en presentasjon av vår partner Europa Nostra, avdeling Tyrkia som beretter om deres arbeid med kulturarv i Istanbul og Tyrkia generelt.

Etter en deilig lunsj er det buss til havnen og båt videre ut i Bosporusstredet og  Marmarahavet, til Princes Islands (1 times tur i rolig farvann). Vi går i land på den største av øyene, Buyükada («Storøya») og skal nå bruke våre uthvilte ben til å spasere opp bakken (2 km, ca. 30 min. i vakre omgivelser) til Europas største trebygg og en gang et gresk barnehjem. Barnehjemmet eies av det greske Patriarkatet i Istanbul og er i dag på Europa Nostra Tyrkias liste over Kulturarv i fare. Til å fortelle mer om stedets historie og dagens situasjon er Mr. Laki Vingas, representant for Patriarkatet, eksperter fra barnehjemmets faglige komité samt Burçin Altınsay, representant for Europa Nostra Tyrkia og president i ICOMOS Tyrkia.

Retur til havnen hvor det blir litt tid til å se seg rundt på denne øya som er en opplevelse i seg selv, ja et lite paradis, før vi spiser middag. Etter middag, retur med båt og buss til hotellet.

En travel gate i bydelen Beyoğlu. Foto: qwesy qwesy

Greek Orphanage. Foto: Jwslubbock

Princes islands. Foto: Сергей Черный/justphotos.ru

 Dag 4, tirsdag 25. april: Dagen er din!

Dagen er din fram til vi møtes på ettermiddagen. Vi foreslår besøk til:

Grand bazaar – en av verdens eldste og største dekkede basarer med omtrent 4000 forretninger - en opplevelse enten du vil handle eller bare kikke.

Krydderbasarenkrydder, nøtter, tørket frukt m.m. – igjen en opplevelse verdt å få med seg.

Çemberlitaş hamam kanskje byens eldste tyrkiske bad, fra 1584, en deilig og avslappende opplevelse.

En spesiell og hyggelig lunsjrestaurant er Pandeli som ligger i 2. etasje av Krydderbasaren.

På ettermiddagen er det avreise fra hotellet med buss til havnen hvor vår båt og guide venter på å ta oss på et to-timers Bosporuscruise. Mens solen synker i havet og dagslyset svinner, får vi se byen fra en helt annen side. Vi legger Det gyldne horn og det historiske senteret med sine slanke minareter og Topkapipalassets siluett bak oss. Vi seiler mot nord, mellom Europas og Asias kyst, og ser fantastiske hus, byens skyline og de to fortene Rumelihisari og Anadoluhisari.  Etter hvert kommer vi fram til restauranten hvor vi skal ha vår avskjedsmiddag, den ligger selvfølgelig i vannkanten med flott utsikt over sjø og land.

Etter middagen er det retur til hotellet med buss.

Krydderbasaren. Foto: Robot8A (CC BY-SA 4.0)

Bosporus-broen. Foto: Mehmet Bilgin (CC BY-SA 2.0)

 Dag 5, onsdag 26 april: Istanbul – Oslo

Etter frokost sjekker vi ut og kjører i buss til flyplassen.

14:15: Flyavgang med Turkish Airlines direkte til Oslo.

16:15: Ankomst Oslo Gardermoen.


Pris per person i dobbeltrom/2-sengs rom: kr 15 450

Tillegg for enkeltrom: kr 2 700

Pris på tre-sengsrom på forespørsel.

 

Prisen inkluderer

  • Flyreise Oslo – Istanbul t/r, servering av enkelt måltid med drikke underveis

  • Flyskatter, kr 1744 per 11. januar 2023

  • 4 netter på 4-stjerners hotell med buffetfrokost

  • Transport, aktiviteter og måltider. iht. program

  • 1 glass vin/øl/mineralvann til lunsjer og middager som er inkludert

  • Norsk-talende lokalguide søndag til tirsdag, inklusive

  • Reiseledelse fra Oslo Byes Vel fra vi reiser fra Gardermoen til vi er tilbake

Ikke inkludert

  • Reise- og avbestillingsforsikring

  • Transport, måltider og drikke utover det som er inkludert i programmet

Reisen faktureres den enkelte og har disse forfall:

Depositum, kr 4500 per person: 1. februar 2023

Resterende beløp: 1. mars 2023

For avbestillingsbetingelser, se dokumentet Reisevilkår som ligger på denne nettsiden.

 

Om Piya Sport Hotel

Trivelig 4-stjerners hotell i den historiske delen av Istanbul. Rommene er utstyrt med eget bad, TV med tyrkiske kanaler, kjøleskap, vannkoker, safe, romservice og gratis Wi-Fi. Stor frokostsal i øverste etasje med flott utsikt over Marmarahavet og deler av byen. Lobbybar hvor det serveres forfriskninger, men ikke alkohol. Hotellets spaavdeling er åpen for fri benyttelse for husets gjester mellom kl. 12 og 18. Senere på kvelden betales det en avgift ved bruk. Utendørsbassenget på takterrassen vil ikke være åpent i april.

NB: Bussen vi bruker til/fra hotellet kan ikke kjøre helt fram til hotellet pga. trafikale restriksjoner og smale gater. Vi må derfor gå omlag 200-300 meter med kofferten.

 

Storby, framkommelighet og apostlenes hester

De siste årene har Istanbul tatt nødvendige grep for å bedre trafikkforholdene samt å verne byens kulturarv mot trafikk og forurensning. Kollektivtrafikken er sterkt utbygd og inkluderer t-banelinjer og trikkelinjer. I området hvor vi bor er gatene smale og flere av de større veiene er stengt for alminnelig biltrafikk. Skal man kjøre bil/taxi her ender man opp med å kjøre store omveier og stå i lange køer, noe som er dumt når man har begrenset med tid i byen. På vår tur har vi derfor valgt å gå til fots der avstandene ikke er for store. Gode, gjerne flate gåsko med gode/tykke gummisåler, anbefales da mange gater er brostenslagte, og fortau kan være ujevne og ha en høy kant fra vei til fortau.

 

Klima og klær

Istanbul har et middelhavsklima. Sommeren er varm og tørr, mens vinteren er mild. Gjennomsnittstemperaturen på årsbasis for Istanbul er 18° og det er minimum 363 mm nedbør årlig. Det er 202 dager med oppholdsvær per år, en gjennomsnittlig luftfuktighet på 72%. April ligger i skiftet mellom vinter og sommer, så her kan det være lurt å kle seg litt som løken, slik at du kan skrelle av og ta på igjen etter behov.


Teknisk arrangør er Vista Travel AS. Vista Travel har stilt lovpålagt reisegaranti og er medlem av Den Norske Reisebransjeforening.

Kun for medlemmer i Oslo Byes Vel.


LES REISEVILKÅRENE HER

Arrangementet er fulltegnet